Egerek és gyerekek PDF Nyomtatás E-mail
2011. február 10. csütörtök, 12:54

 

„Anya, tartsuk meg! Fogjuk meg, és tegyük egy ketrecbe! Ha már mókusom úgyse lehet!  Szegényt ne öljük meg! Nem sajnálod? Ő is élőlény!” Ez a gyerek arról a kis surranó rágcsálóról beszél, ami egy hete motoszkál a kamránkban, és ami miatt egy hete képtelen vagyok egy krumplit kihozni onnan?! Nem félek én tőle, hiszen ő jobban fél, elszalad, amint nyílik az ajtó, de kiver a hideg veríték, elfog az iszonyat, ha csak meghallom azt a jellegzetes kaparászást, vagy meglátom élősködésének nyomait, elönt a düh, ha belegondolok, hogy most egy hétig pakolhatok, meszelhetek, sikálhatok, ha újra használatba akarom venni a galád betolakodók által jogtalanul elfoglalt éléskamrámat.

 

Többen voltak. Egy egész hadsereg. A kis bitangok, nem megtalálták azt a kis rést az ablaknál? És a tutibiztos bioragacs? Nekik ugyan bakfitty! Nem átallották kikerülni, pedig lassan már minden polcon hívogatta őket, közepén egy kis finomsággal, sőt már az egész kamra merő egércsapda volt. Beni remek időzítéssel éppen ekkor kezdett mindent széthajigáló, alapos keresésbe: „De anya! Hol lehet az egerem?” „Talán keresd a kamrában!” Ja, hogy a plüss? Ebben a házban olyan is van? Na, nem, ez már sok(k)!

Először tagadtam: „Nálunk nem lehet egér!” Aztán dühös lettem: „Az a fránya kis dög!” Majd kétségbeestem: „Miért mindig velem történik ilyen szörnyűség?” És ezen a ponton már olyannyira hisztérikussá váltam, hogy már attól is rosszul voltam, ha megláttam a földön heverő egér ujjbábot, a karácsonyra kapott Diótörőt viszont azonnal hadba vonultattam volna. Ekkor viszont a fiam vált hisztérikussá, mert esze ágában sem volt régen vágyott becses barátját szétrágatni az egerekkel. Ki tudja, talán a háromfejű egérkirály is életre kelt és itt ólálkodik, azzal pedig nem érdemes ujjat húzni!

Ketten aztán beleragadtak a doboz alá rejtett „tutibiztosba”. (Azért hála Istennek van a családunkban olyan, aki még ilyen gyötrelmes helyzetben is meg tudja őrizni a higgadtságát és képes túljárni a kis dögök eszén.) A tetemek eltávolítása az én feladatom volt: megtanultam csukott szemmel, visszatartott lélegzettel elmenni a kukáig. A harmadikat az én hős uram végezte ki hidegvérrel.

Az incifinci kisegér, minden lyukba belefér kezdetű dalocska azóta tiltó listára került nálunk minden olyan társával együtt, amely ezt az undorító, alattomos, surranó betolakodót szegény, aranyos, védelmeznivaló kis állatkának tünteti föl. Beni plüsse nem került elő, de ajánlom ne is jöjjön szembe velem, mert akkorát sikítok, hogy ijedtében a kukában végzi ő is. A hallásom annyira kifinomult az egérkaland óta, hogy már minden kis susogásra, zörrenésre, felkapom a fejem. Pedig a polcok, szekrények, ágyak alatt nincsenek egerek.

Ott az elveszett játékok között hosszúlábú pókok tanyáznak…