Meseerdő PDF Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 10. péntek, 21:40

A kiscserkész-módszertan legizgamasabb eleme a meseerdő. Ez tulajdonképpen egy erdei akadálypálya meseszereplőkkel tűzdelve. Résztvevőként csak felnőtt fejjel próbáltam, de feledhetetlen élmény volt.Talán nem véletlenül jutott eszembe a nyár végén, miután két nagyobb lélegzetű meseregényt (Pán Péter, Pinokkió kalandjai), és számtalan népmesét "befaltunk" a srácokkal. Én kitaláltam a keretet, a családom nagyszerűen alakította az általam kiosztott szerepeket, a fiaim pedig a népmesei királyfiakhoz hasonlatos bátorsággal vágtak neki a sötét, hideg éjszakának:

 Bevezetés: Az ajtóban egy levelet találunk a fürdés után. „Szerintetek ki írhatta? Találjátok ki!”  No lássuk! (Felolvasom)

Kedves  Beni és Domi!

Sok viszontagságon, és kalandon kellett keresztülmennem, mire megértettem,

hogy a naplopásból, csalásból naphosszat tartó játékból és szórakozásból, bizony nem lehet megélni. Aki mindig a könnyebbik utat választja, az bizony hamar ebek harmincadjára jut és felkopik  az álla. De most már okos gyerek  lettem, és tudom, hogy ti sem szeretnétek úgy végezni, mint szegény barátom, (biztosan ismeritek), aki szamárként kimúlt végkimerülésben. Segítsetek nekem, mert az apukám nagyon legyengült az utánam való folytonos aggódásban, és most iskola után dolgozni járok, hogy megkerssem a betevőnket, és a tejre valót. A tejtől és almától megerősödik,hogy újra szép bábukat farghasson, amit jó pénzért el tud adni a vásárban. Látogassátok meg, és vigyetek neki egy bögre tejet, 3 szem almát, és 4 krajcárt az új kabátjára! Meseország lakói segítenek nektek, csak ne feledjétek: Jótett helyébe jót várj!

Barátotok: Pinokkió

Tarisznyával, zseblámpával elindítom őket. A madárhangot kell követniük. (Madárfüttyös síp) Kézen fogva elindulnak.

 

1. állomás: Anna - Kék hajú Tündér

Meg kell várni, hogy köszönjenek. „Hát ti meg kik vagytok, és mit kerestek ilyenkor az erdőben?” El kell mondaniuk, hogy mi a küldetésük, mit kell gyűjteniük, és segítséget kell kérni. „Rendben van segítek nektek, de válaszoljatok néhány kérdésemre. Először is találjátok ki, ki vagyok én:

Érzékeny lelkű lány vagyok,

Gyerekeken, mint a szitán – átlátok,

Ha rossz vagy, bizony hamar szégyen ér,

(Vigyázz az orrodra, ha füllentenél! )

Én vagyok a Kék hajú Tündér.

„Mondjatok még olyan mesét, amiben tündér szerepel. (Giling Galang)

Jutalmul kapnak egy bögre „tejet”, amit kilötyögtetés nélkül kell eljuttatni a célig.  A csengettyű hangját kell követniük a következő állomásig. A Tündér még figyelmezteti őket, hogy nemsokára találkoznak egy öreg nénivel, akinek így köszönjenek: Adj Isten jó napot öreganyám!

2. állomás: Ica mama - Holle anyó

Köszönés. „Mi járatban vagytok lelkecskéim erre, ahol a madár se jár? Küldetés elmondása, segítségkérés. „Találjátok ki, hogy én ki vagyok?

Párnáim rázom a felhők között,

Hópihe száll az erdők fölött.

A szorgalmasnak arany, a lustának szurok való,

Az én nevem Holle anyó.

„Ti szorgalmasok vagytok-e? Hát akkor szedjétek össze a lehullott almáimat, és cserébe nektek adom a 3 legszebbet!”

A végén Holle anyó is megmutatja az útirányt. a lánccsörgés hangja felé kell menniük.

3. állomás:Apa - Hook kapitány

„Ki bujkál ott a sötétben? Hohó, gyertek csak közelebb barátocskáim! Hadd hallom mi járatban vagytok? Nem tudjátok, hogy ez az én felségterületem?” Küldetés elmondása.

Reppelve: „ Ha csörög a vekker, gondolj rám,

Olyankor nem vagyok én sem nagy vagány.

Azért vagyok ilyen, mert nincs mamám,

A becses nevem: Hook kapitány.”

„Szóval hiányzik még 4 arany igaz? Nem bánom, tiétek lehet, ha megtaláljátok, hová rejtettem!” Megkeresik az elrejtett krajcárokat, Hook pedig megmutatja nekik az útirányt (tábortűz) „Apropó, nem ismertek véletlen egy Péter Pán nevű bajkeverőt? Hol rejtőzködik?”(Vajon elárulják?)

4. állomás: Kálmi papa – Gepetto

A tűz mellett üldögél, és nagyon megörül az érkezőknek. Elfogadja az ajándékokat és meghallgatja a kalandos vándorlás részleteit.


 

A meseerdő varázsát az adja, hogy a sötétben, a petróleumlámpa, vagy gyertya, tábortűz fényében minden olyan élethűnek tűnik, a csengő-bongó hangok elvarázsolják a teret. Hiába krepp-papír a kék haj, olyan, mintha igazi lenne, és mama-Holle anyónak is elég egy kötény és fejkendő, hogy olyan legyen, mintha most lépett volna ki a mesekönyvből. Nem is beszélve apa-Hook kapitányról, akit meg alig akartak felismerni a hős fiaim. A tábortűz barátságos fényénél aztán minden lelepleződött, és a kis vándorok felpróbálhatták a kalóz-szemellenzőt, kalapot, kipróbálhatták a híres kétágú pipát. (Azóta is ezek a kedvenc játékok.) Beni bátran, Domi megilletődve, szó nélkül ment végig, a tábortűznél is csak csendben mosolygott, és még legalább két nap kellett, hogy szavakba öntse az élményt: " Amikor este jöttek Ica mamáék, akkor apa kitette a gumicsónakot és beöltözött kalóznak." Beni viszont még aznap este lelkesen ismételgette: "Olyan szép volt Anna, meg Ica mama, és Apa olyan jól eljátszotta Hook kapitányt, papa olyan volt mint az igazi Gepetto. Úgy szeretem a családomat!"

 

Ez a lapbook remek segítség Pinokkió történetének feldolgozásához. Köszönöm Eszter!